Loading...
Laastste Nieuws

Presentaties

De kracht van geloof: hoe 30 jaar geleden de Muur kon vallen

Pieter Oussoren vertaalde de mémoires van ds Christian Führer uit Leipzig over zijn rol bij de val van de Muur op 9 november 1989. Christian Führer stond met zijn Vredesvespers in de Nikolaikirche aan de wieg van de geweldloze demonstraties waar het DDR-regime uiteindelijk niet meer omheen kon. Het verhaal van zijn moed en de bijbels principes die hij uitdroeg staat centraal in de presentatie Geloof laat een Muur vallen.

De vertaalde mémoires van Christian Führer (Wir sind dabei gewesen) worden onder de titel  Geloof laat een Muur vallen uitgegeven door Uitgeverij Skandalon.

Gemeentecentrum Lutherse Kerk Ede 5 oktober 2020 19.30-21.30

“We hadden met alles rekening gehouden, behalve met kaarsen en kerkdiensten.” Het zijn de beroemd geworden woorden van een hoge Stasi-officier, zoals opgetekend door de Oostduitse schrijver Erich Loest in zijn roman Nikolaikirche. Leipzig was de stad waar de Vredesvespers in de Nikolaikirche van Pfarrer Christian Führer (1943-2014) uiteindelijk leidden tot de massademonstraties die de opmaat vormden voor de val van de Berlijnse muur. Christian Führer bracht, ondanks bedreigingen door de Stasi, verontruste jongeren bijeen tijdens Vredesvespers in zijn Nikolaikirche in Leipzig. Hij zette door en de Vredesdiensten groeiden uit tot de massademonstraties die leidden tot de val van de Muur in november 1989.

Christian Führer liet zich inspireren door de oproep tot geweldloos verzet vanuit de Duitse vredesbeweging en door de moed van Luther die zich nooit het zwijgen op liet leggen en ook niets verzweeg. Wanneer Führer telefonisch bedreigd werd door de geheime dienst, de Stasi, vertelde hij daar uitvoerig over tijdens de volgende Vredesvesper, hetgeen steeds meer mensen trok omdat niemand zo openlijk het werk van de Stasi aan de kaak stelde. “Ons afluisteren heeft geen zin,” preekte Führer, “want we hebben niets te verbergen.” Toen leden van de Communistische Partij de kerkbanken vulden zodat gewone burgers minder plek zouden hebben heette Führer ze hartelijk welkom en ging enkele liederen met ze oefenen. Ongewild vormden die partijleden bij het uitgaan van de kerk een schild voor de gewone kerkgangers die geconfronteerd werden met oproerpolitie en arrestatieteams.

Pieter Oussoren, bekend als vertaler van de Naardense Bijbel, kende Christian Führer persoonlijk, en vertaalde diens mémoires, net zoals hij eerder ook Loests Nikolaikirche vertaalde. Samen met Theo van Willigenburg vertellen ze over de moed van Christian Führer en de onwaarschijnlijke gebeurtenissen rond 9 oktober 1989 die de opmaat vormeden voor de val van de Muur op 9 november 1989. We zien originele beelden en shots uit de film Nikolaikirche (gebaseerd op Loests boek).