Loading...
Laastste Nieuws

Concerten met een bijzondere boodschap

Herdenkingsconcerten 4 mei

Kant Academy ondersteunt met kennis en kunde concerten met een bijzondere boodschap, zoals de jaarlijk 4-mei herdenkingsconcerten in Vleuten  – Leidse Rijn. In 2019 was het thema ‘Powervrouwen in het verzet’ met als beeld het in 1999 opgericht monument voor de in de Tweede Wereldoorlog gevallen verzetsvrouwen.

Powervrouwen in het verzet

Tijdens het herdenkingsconcert voorafgaande aan de kranslegging op 4 mei 2019 in Vleuten is in beeld en tekst het verhaal van drie bijzondere verzetsvrouwen gepresenteerd: de Amsterdamse Jacoba van Tongeren, die een grote ondergrondse organisatie leidde voor hulp aan onderduikers, en de Utrechtse studentes Truus van Lier, die een aanslag pleegde op de NSB hoofdcommissaris G.J. Kerlen en Truitje van Lier die met haar crĂȘche ‘kindjeshaven’ 150 joodse baby’s en peuters wist te redden van een wisse dood.

Jongeren droegen delen uit hun memoires en brieven voor waarin de motieven en werkwijze van deze ‘powervrouwen’ naar voren komen. Daarbij werd ook duidelijk waarom deze vrouwen zo lang genegeerd werden door de historici van het verzet.

De teksten en beelden werden afgewisseld met vocale muziek door het Utrechtse studentenvrouwenkoor Medusa.